بیکن (Bacon) کلمهای با ریشهی آلمانی و به معنی گوشت پهلو یا گوشت خوک است. این محصول از گوشت خوک نمک سود شده و به روشهای مختلفی همچون دودی کردن یا خشک کردن فراوری میشود. از آنجا که گوشت خوک به دلیل حلال نبودن در رژیم غذایی افراد در کشور ما وجود ندارد امروزه این محصول را با گوشت گوساله، گوسفند، مرغ یا بوقلمون نیز درست میکنند. در ایران بیکن، برای اولین بار در سال ۲۰۱۲ با استفاده از گوشت گوساله تهیه و به بازار عرضه گردید.
بیکن در واقعیت گوشت خوک نمک سود شده است که به دو صورت دودی و خشک کردن، فرآوری میشود.
روش نمک سود کردن و خشک کردن برای مدت طولانی مورد استفاده قرار گرفته است. از بیکن تازه نیز می توان برای مدت ها در هوای خنک نگهداری کرد اما برای مصرف نیاز به پخته شدن و حرارت دیدن دارد. بیکن ها معمولا در کنار انواع غذاها سرو میشوند و به عنوان خوراک اصلی شناخته نمی شوند. بیکن ها بسته به نوع برش و قسمت برش انواع مختلفی دارند.
طرز تهیه بیکن گوساله
برای تهیه بیکن گوساله از گوشت بدون استخوان راسته یا قسمتی از سردست استفاده میشود که حدود 20% تا 35% درصد مواد طعم دهنده به آن اضافه میشود، تثبیت رنگ گوشت و افزایش زمان ماندگاری آن خواهد شد.
بعد از تزریق، گوشت را به مدت ۱۲ تا ۴۸ ساعت در حوضچه آب نمک ۳ درصد قرار می دهند. پس از نمک سود کردن، گوشت را آویزان کرده و در دمای ۶۰ تا ۷۰ درجه سانتیگراد خشک می کنند.
پس از خشک شدن گوشت، آن را در دمای 65 تا 75 درجه با دود طبیعی ناشی از چوب راش تصفیه شده، دودی می کنند. پس از دودی کردن، گوشت را در درجه حرارت 75 تا 85 درجه سانتیگراد با بخار می پزند تا دمای وسط آن به ۷۰ درجه سانتیگراد برسد. پس از طی مراحل فوق، ۳۰ درصد از وزن گوشت کاهش می یابد.
امروزه منظور از بیکن، گوشت فراوری شده به روش ذکر شده در فوق بوده و از گوشت خاصی مثل گوشت خوک برای تهیه آن استفاده نمی شود. این محصول مخصوصا در کشورهای مسلمان و یهودی که ممنوعیت استفاده از گوشت خوک را دارند با انواع گوشت حلال قرمز و سفید تهیه شده و مورد استفاده قرار میگیرد.
بیکن تازه قبل از مصرف، پخته میشود و بسته به محل و منطقه، به شکلهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. مثلا در انگلیس، بیکن را در کنار ظرف صبحانه قرار میدهند و در کشورهای اسلامی در کنار برخی از خوراکها سرو میکنند.
انواع بیکن
انواع بیکن بسته به نوع برش و قسمت برش، متفاوت است. انواع بیکن بسته به قسمت برش شامل موارد زیر است:
- بیکن پشت یا کمر (Back Bacon)
این بیکن از گوشت پشت یا کمر تهیه شده و دارای چربی کمی است. - بیکن گردن (Collar Bacon)
این نوع بیکن از گوشت پشت گردن تا نزدیکی سر دام، تهیه میشود. - بیکن شانه (Cottage Bacon)
این نوع بیکن از گوشت شانه دام که بدون چربی و استخوان است، تهیه شده و به صورت لایههای بیضی شکل نازکی برش میخورد. - بیکن چانه (Jowel Bacon)
این نوع بیکن از گوشت چانه یا زیر فک که دارای چربی زیاد و حالت ژلهای است، درست میشود. - بیکن شکم (Side Bacon)
این نوع بیکن از گوشت شکم دام تا شانه تهیه میشود که دارای لایههای چربی زیادی است. - بیکن رگه دار (Streaky Bacon)
از پرطرفدارترین بیکنها در آمریکاست که وجود رگههای نازک چربی در لایههای مختلف گوشت از مشخصات بارز آن است. در انگلیس به این نوع بیکن Loin Bacon و در آمریکا به آن Belly Bacon گفته میشود. این نوع بیکن بیشتر به صورت گرم و همراه با تخم مرغ در وعده صبحانه سرو میشود.
طعم بیکن چگونه است؟
طعم بیکن معمولی بسته نوع گوشتی که بیکن با آن فرآوری شده، نحوه برش بیکن و به ویژه روش های فرآوری و پخت و پز متفاوت است. به طور کلی ، عطر و طعم بیکن ترکیبی از نت های نمکی ، شیرین ، چرب و دودی است، هر کدام از آنها می توانند در مقایسه با یک کام خاص برجسته باشند و وقتی به ظرف اضافه می شوند ، تأثیر غیرقابل انکاری دارند
بیکن را از کجا بخریم ؟
شما میتوانید بیکن و دیگر فرآورده های گوشتی را از همه جا تهیه کنید اما ارگاسبز یه تفاوت بزرگ با بقیه داره ارگاسبز برای اولین بار در استان قم انواع فرآورده های گوشتی از جمله سوسیس، کالباس، بیکن و همبرگر را در حضور مشتری تهیه و تولید میکنه، همچنین شما میتوانید فرآورده های گوشتی ارگانیک و تازه را به صورت اینترنتی یا تلفنی سفارش دهید، تمامی سفارشات بالای 100 هزار تومان به صورت رایگان در سطح استان قم توزیع می شود.